dissabte, 10 d’agost del 2019

PAÍS DE FOIX: 2n PREMI GUILLEM DE BELIBASTA 08/08/2019


Sota la llum de la lluna plena, la Dolça està donant a mamar a la seva filla, asseguda en un banc de pedra al castell de Montsegur. Per la comissura dels llavis de la Magalí regalimen unes gotes de llet que ella les hi frega amb el dit. Se la mira amb els ulls plens de tendresa. És tan bonica, tan meravellosament perfecte, que amb aquesta càlida llum sembla un àngel. Tenir una filla ha estat la sensació més colpidora de la seva vida; veure-la créixer seria un plaer que ara mateix no es pot atrevir a desitjar. Sap que aquesta nit s’hauran de separar per sempre i intenta gaudir d’aquestes darreres estones de la seva companyia.
Demà s’acaba aquesta treva que els hi han atorgat. Les pròximes hores estaran plenes d’esdeveniments que seran definitius. Mentre alimenta a la nena, mira des de la seva atalaia els boscos que s’insinuen lluny enllà i el seu pensament vola cap a temps enrere:

“Recorda un dia de principis de tardor de fa molts anys. Ella tenia uns sis anys i ajudava a la Guisla, la seva mare, a collir uns bolets en forma d’orelles que s’adherien a les roques de les zones vagues i humides del bosc. Eren molt rars i els collien amb molta cura perquè assecats adquirien un gran valor. Els utilitzaven dissolts en un beuratge que apaivagava els dolors irreversibles dels moribunds i els menava cap a un son profund abans d’abraçar la vida eterna.
S’havien allunyat bastant de la cabana on vivien i l’indret era desconegut per a la Dolça. Tafanejant, va oblidar-se de la seva feina tan bon punt va descobrir una cavitat enorme en la paret de la muntanya. Va escoltar i, en la quietud, va sentir una mena de somicó que provenia de l’interior. Va girar-se a mirar la Guisla, que concentrada en la seva tasca, no li prestava gens d’atenció. Sense pensar-s’ho dues vegades, decidida, hi va entrar. Després d’unes passes no va ser capaç de veure res, però el somicó se sentia molt més fort. Empesa per la seva curiositat insaciable, amb una mà recolzada a la paret, va continuar endinsant-se. Una olor forta a excrements, a restes de vegetals i a animals en descomposició li va fer pensar que estava entrant en el cau d’alguna bèstia del bosc. Va continuar, cautelosa, uns passos més enllà, fins que va veure uns ulls van brillar en la foscor. La Dolça es va quedar ben quieta, esperant. 

(i ho deixem aquí...Això és només un tastet. Trobareu el conte sencer publicat en El cant de sirenes i altres narracions d'Edicions Salòria)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada