BENVINGUTS AL FORN DE LA DOLORS!

Ei, passeu, passeu... Us volia dir que el meu forn de contes va lligat a la meva botiga ÀNIMA. Una botiga on trobareu bocins de l'ànima de Vic que podeu emportar-vos a casa i també regals originals per sorprendre a les persones que estimeu. Ah! I llibres, també!

Escriure em permet viure moltes vides, posar-me dins d'altres cossos i sentir coses que dins la meva vida rutinària no serien massa ben vistes. Escriure m'obre les portes per sortir de casa i ser algú més; puc fugir, volar i tornar sense haver faltat a cap compromís. Escriure em deixa somiar amb els ulls oberts. Sí, escriure és això per mi.

Molt agraïda a l'Institut Les Margues de Calldetenes per haver triat Contes Cruixents com a lectura durant el confinament de primavera. És una llum al fons del túnel en aquests dies tan estranys que estem vivint. Mil gràcies!

Scribo Editorial ha publicat On és l'avi?, el meu primer conte infantil amb les il·lustracions precioses de José Luís Aragón. Quin equipàs que fem!

Parnassedicions donarà volada a un llibre que sempre ha tingut molta acceptació entre els meus lectors i les meves lectores: Cartes d'Amor Encadenades. Quarta edició! I seguim!

Això ja són tres motius per continuar somrient. Un petonàs, des de sota la mascareta!!

diumenge, 23 de juny de 2013

VIOLACIONS

Durant la guerra dels Balcans, jo tenia tretze anys i vaig ser víctima d’una violació... Ja ho he dit. No us diré el meu nom,... tampoc importa. Només us vull dir que una guerra és el pitjor que pot viure una persona i allò viscut l’acompanya i el persegueix la resta de la seva vida.

Em costa entendre qui pren la iniciativa d’agafar una arma per començar un conflicte. Suposo que els dirigents polítics inflen el cap de la gent i aquesta guspira encén un foc que després no té aturador.

Però el que mai entendré és qui pren la decisió de violar a una altra persona... Sé que en el fons forma part d’una estratègia militar: afeblir l’enemic i anorrear-lo. Matar tants homes com sigui possible i violar dones i criatures és vèncer... Quina merda d’objectiu!! Deixar l’enemic mancat d’homes  és humiliar-lo;  deixar una població violada, malmesa, destrossada, plena de tarats, mutilats i  bastards és assegurar-se que durant un període de temps bastant llarg l’adversari no aixecarà cap.

Penso que segurament  jo  també podria ser soldat i lluitar per defensar quelcom que crec que hi tinc dret. Però violar?... Com es pot violar criatures i dones ?... Com es pot fer això sense sentir-te poc menys que una bèstia, una fera, un monstre?... Com es pot gaudir torturant, apallissant i vexant?... Com??... Mai ho entendré... Només sento dins meu un odi tan gran que em sobrepassa i em supera. No hi càstig prou dur per un violador, la mort és massa lleu.

En una guerra es mostra la vessant més sanguinària, sàdica, crua i despietada de l’ésser humà. La part més salvatge, brutal i ferotge. No crec que se’ls pugui tractar d’humans als que cometen aquestes accions, fins i tot dir: animals, em sembla un insult cap a les pobres bèsties...

En aquella guerra gairebé tota la franja d’edat de entre 8 anys i 55 anys van ser víctimes d’una o més violacions. El fet de ser tantes no consola ni enforteix, només n’anorrea més. Com es pot refer una persona després d’una violació?...  I una societat?...Ser dona i ser pobra dóna dret a ser una diana perfecta per rebre els embats dels abusos i les injustícies. 

Una guerra s’emporta i destrossa la vida dels morts, evidentment, però també la dels supervivents. Amb el pas dels anys  es pot viure fent veure que no ha passat res, però tothom sap que no és cert.

Jo vaig quedar embarassada de la violació i vaig tenir un fill. El vaig criar  juntament amb l’única persona de la família que em va quedar: la meva àvia. Ella em va assegurar que un nen es fa tal com el puges i no creix amb l’herència que arrossega. I ara, quinze anys més tard, tinc físicament al davant una rèplica exacte del meu violador... Hi ha moments que em repugna i li veig els mateixos ulls, la mateixa fesomia... Encara tinc malsons i quan em desperto m’hi trobo de cara a cara ... Com puc viure jo? Com puc oblidar? ...

Però quina culpa té ell?. Cap ni una, pobre fill ... He buscat dins meu tot l’amor que he pogut trobar i li he donat.  Segur que se’n mereix molt més... però no en sóc capaç. Sé que les seqüeles de la guerra estan impregnades en mi per sempre.

El meu fill és l’esperança d’un futur millor on les violacions siguin inimaginables i inconcebibles. Un futur on l’ésser humà evolucioni d’una vegada per totes i deixi de comportar-se com una fera.

Cap comentari:

Publica un comentari